BNR Nieuwsradio: De fraudegevoeligheid van Nederlandse verkiezingen

De afgelopen week is er veel gebeurd. RTL Nieuws publiceerde dat de software die de verkiezingsuitslag in elke gemeente berekent eenvoudig ongezien te hacken is door onder andere buitenlandse inlichtingendiensten en insiders. De software heeft meer dan 50 beveiligingslekken. Stemtotalen op papieren processen-verbalen worden niet met de hand bij elkaar opgeteld, is dus zijn verkiezingen te hacken.

In reactie op het nieuws deelde minister Ollongren van Binnenlandse Zaken de kamer mee om geen extra maatregelen te nemen omdat ze niet denkt dat iemand de software zal gaan hacken. Een zeer onverstandige keuze: er kan nu eenvoudig met de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen gefraudeerd worden. Een totaal onwenselijke situatie in een democratie: verkiezingen moeten zeer betrouwbaar en onbetwistbaar zijn.

Download rapport: De fraudegevoeligheid van Nederlandse verkiezingen
Inmiddels is ook meer informatie bekend en gedeeld. Ik heb een nieuwe analyse gemaakt waarom de gemeenteraadsverkiezingen en toekomstige verkiezingen fraudegevoeligheid zijn:

BNR radio-interview
Vandaag was ik bij BNR te gast om uit te leggen hoe fraudegevoelig en hackbaar onze verkiezingen zijn in Nederland:

Alleen de audio-stream van het interview:

Links

  1. BNR.nl: ‘De fraudegevoeligheid van de verkiezingen’
  2. NOS.nl: ‘Baudet vertrouwt uitslag niet: ‘optelsysteem zo lek als een mandje’

About Sijmen Ruwhof

Independent IT Security Researcher / Ethical Hacker
This entry was posted in analysis, bnr nieuwsradio, critical infrastructure, election hacking, interview, radio. Bookmark the permalink.