Slimme thermostaten, moderne beveiligingscamera’s, deurbellen met een camera, of smart-tv’s, we zien ze steeds meer in Nederlandse huizen. Wat zijn hiervan de privacy risico’s? En hoe makkelijk kan je ze hacken? MAX Meldpunt nodigde me uit om hierover te praten:
De komende Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 zijn wederom wéér te hacken via optelcomputers die vertrouwd worden zonder handmatige nacontrole.
Stichting Tegen Hackbare Verkiezingen schrijft brandbrief Om hiervoor nogmaals voor het vierde jaar aandacht te vragen, heb ik de Stichting Tegen Hackbare Verkiezingen opgericht. Gisteren hebben we vanuit de stichting onze uitgebreide rapportage (pdf) gepubliceerd over de problemen, en wat daaraan gedaan moet worden.
Ten opzichte van voorgaande jaren dat ik (in 2017, 2018 en 2019) en RTL Nieuws (in 2017 en 2018) de noodklok hebben geluid, zijn nu (in 2020) alle 14 hoogleraren cyber-security in Nederland het eens over de hackbaarheid van onze verkiezingen, en dat onafhankelijke nacontrole van de uitslag noodzakelijk is. De NOS heeft ons onderzoek overgenomen.
Reactie Kiesraad en Binnenlandse Zaken De Kiesraad heeft naar aanleiding van ons onderzoek besloten extra controles uit te gaan voeren op de vaststelling van de herindelingsverkiezingen op 18 november in een aantal gemeentes. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en de minister leggen de kritiek van de stichting en alle hoogleraren naast zich neer, en vinden het niet nodig om actie te ondernemen. Daardoor zullen gemeentes nog steeds op hackbare optelcomputers blijven vertrouwen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen.
Politiek zal minister ter verantwoording moeten roepen en de Kieswet laten aanpassen De politiek is nu aan zet om de minister ter verantwoording te roepen en de Kieswet aan te laten passen, zodat gemeentes twee extra dagen de tijd krijgen om de verkiezingsuitslag handmatig bij elkaar op te gaan tellen. Met de handmatige optelling kan gecontroleerd worden of de optelsoftware niet gehackt is, en andersom kan de optelsoftware controleren of de handmatige optelling geen menselijke fouten bevat.
Interview door NPO Radio 1 Lara Rense van Nieuws & Co belde me op om hierover te praten:
Interview door NOS op 3 Casper Meijer van de NOS op 3 Tech Podcast belde me op:
Interview door SBS6 Vanuit SBS6 werd ook aandacht besteed aan het onderwerp:
Update 10 november 2020
VVD, CDA en SP stellen Kamervragen aan minister Ollongren (BZK) Vandaag stelden VVD, CDA en SP Kamervragen naar aanleiding van de brandbrief van Stichting Tegen Hackbare Verkiezingen:
Kamervragen van Tobias van Gent (VVD), Jan Middendorp (VVD) en Harry van der Molen (CDA)
Update 19 november 2020
Minister schrijft Kamerbrief De Kamervragen werden vandaag gezamenlijk beantwoord door minister Ollongren van Binnenlandse Zaken in een Kamerbrief. De minister laat in haar Kamerbrief blijken dat ze inmiddels de meerwaarde ziet van handmatige en/of onafhankelijke controle van optelsoftware en gaat dit proces verder laten uitwerken door de Kiesraad. Dat is een goede ontwikkeling.
De minister heeft in haar Kamerbrief echter géén garantie afgegeven dat de Tweede Kamerverkiezing in 2021 ook daadwerkelijk veilig en gecontroleerd zal gaan verlopen. Deze beslissing heeft de minister uitgesteld tot eind januari en wacht het (vrijblijvende) advies van de Kiesraad af: zeven weken voor de verkiezing.
Hopelijk is de optelcontroleprocedure (en benodigde wetgeving) op tijd gereed voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021.
Update 17 december 2020
Kamerleden in debat met minister Vandaag vond in de Tweede Kamer een debat plaats met minister Ollongren van Binnenlandse Zaken over de wijziging van de Tijdelijke Wet Tweede Kamerverkiezing COVID-19.
Kamerleden van der Molen (CDA), Özütok (Groenlinks), Bosma (PVV) en Öztürk (DENK) stelden vragen aan minister Ollongren over oa. optelsoftware wat in de komende Tweede Kamerverkiezing ingezet wordt.
Na het debat is de wetswijziging van de Kieswet in verband met COVID-19 maatregelen aangenomen. De stichting deed navraag bij de Kiesraad en deze bevestigde dat de wetswijziging geen extra tijd voor gemeentes en hoofdstembureaus bevat om handmatig stemtotalen bij elkaar op te tellen in vergelijking met eerdere verkiezingen.
Het is nu tot medio januari afwachten wat het voorstel van de Kiesraad gaat worden om de optelsoftware te gaan controleren.
Websites die over ons onderzoek geschreven hebben:
Het is tijdens een vergadering de normaalste zaak van de wereld om je telefoon, tablet of laptop op tafel te hebben liggen. Maar een raad van bestuur van een groot bedrijf doet er goed aan dit niet te doen als bedrijfsgeheimen worden besproken, waarschuwt de baas van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) vandaag.
Nadat aanleiding daarvan belde Giorgio Hokstam van radio FunX me op. Want hoe makkelijk is het om via telefoons en tablets mee te luisteren? En hoe gebeurt zoiets? Wat kan je er tegen doen?
Posted inUncategorized|Comments Off on FunX: Soms kan je telefoon afgeluisterd worden
KPN nodigde Matthijs Pontier van de Piratenpartij en mij uit om samen te gaan praten over privacy. Wat is dit eigenlijk? Hoe kwetsbaar is het, en moet je er zuinig op zijn? Hoe gaan twee privacy-experts om met hun data, en zijn ze het altijd met elkaar eens?
Als je Instagram gebruikt, heb je vast wel eens seksueel getinte berichtjes van vrouwen die uit lijken op seks in de comments voorbij zien komen. Deze nepaccounts komen heel veel voor op Instagram. 3FM-dj’s Frank van der Lende en Eva Koreman belden me op voor uitleg over deze accounts. Waarom zijn er 100 miljoen nepaccounts? Wat is de link met porno-sites? En hoe ziet het verdienmodel eruit?
Posted inUncategorized|Comments Off on 3FM: Hoe zit het met de seksbots op Instagram?
Opende je de afgelopen dagen TikTok, dan zag je misschien wel waarschuwingen over een heftige video waarin een Amerikaanse man zelfmoord pleegt. Of: die video zelf. Want het fragment blijft opduiken op het platform. Ondanks dat de video tegen de regels van TikTok in gaat.
TikTok zegt dat ze hun best doen om de video te verwijderen als hij opduikt. Maar dat lukt dus niet helemaal. In dit video leg ik samen met NOS Stories uit waarom dat zo lastig gaat:
Via zogeheten ‘spoofing’-techniek hebben criminelen de afgelopen maanden het telefoonnummer van verschillende banken misbruikt om mensen op te bellen en zich voor te doen als medewerker van de fraudehelpdesk van de betreffende bank. Zo konden zij miljoenen euro’s van consumenten buitmaken. Tv-programma Kassa deed hier onderzoek naar.
Oplichters kunnen zich geloofwaardig voordoen als iemand anders als ze veel gegevens van diegene hebben. Kassa vroeg me wat ik allemaal te weten kon komen over redacteur Eva. Daar kwamen verrassende dingen uit naar voren!
Posted inUncategorized|Comments Off on Kassa: Bankspoofing en online-privacy
Wat hebben privacy en 5G met elkaar te maken? In de tweede aflevering over 5G van KPN kwam presentator Luuk bij me op bezoek. Hij stelde me deze vraag en was ook benieuwd of ik hem zou kunnen hacken. Benieuwd of het gelukt is?
In India is het verboden en Amerika twijfelt om hetzelfde te doen: TikTok ligt onder vuur. Want hoeveel gegevens verzamelt de Chinese app precies van je, en wat gebeurt daar mee? Samen met NOS Stories zocht ik het uit:
Bekijk de hele aflevering van NOS Stories over Tiktok:
Zie jij ook weleens vreemde reacties onder berichten op Instagram? In zo’n comment staat bijvoorbeeld ‘wat zou jij doen als je me naakt in de badkamer zag?’
Bij het Jeugdjournaal krijgen ze vaak van dat soort reacties bij geplaatste foto’s. Die proberen ze meteen weg te halen. Toch zien kinderen ze vaak en krijgt het Jeugdjournaal veel berichten van kinderen die hun vragen waar die irritante reacties toch vandaan komen.
Om in Corona-tijden toch nog tentamens te kunnen afnemen zetten onderwijsinstellingen steeds meer zogenoemde ‘proctor software’ in. Studentenorganisaties en politieke jongerenorganisaties hebben dinsdag een brandbrief gestuurd aan de besturen van de mbo’s, hbo’s en wo’s met de oproep om dit soort anti-spieksoftware zoveel mogelijk te vermijden en te zoeken naar alternatieven:
“Proctoring moet echt het laatste redmiddel zijn. Door de coronacrisis wordt nu veel op afstand lesgegeven en getentamineerd. Maar daarover leven veel zorgen bij studenten, vooral over de privacy.”
Kees Gillesse van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO)
Afgelopen woensdag was ik als onafhankelijke deskundige uitgenodigd in een hoorzitting om vragen van Tweede Kamerleden te beantwoorden over de Corona-app. Om de GGD te helpen bij bron- en contactonderzoek zijn apps ontwikkeld die kunnen zien bij wie je in de buurt bent geweest. Er was een aanbesteding en een ‘appathon’, maar ook een wagonlading kritiek van allerlei deskundigen.
Voorbespreking hoorzitting bij BNR Nieuwsradio
Vanmorgen om 07:50 uur belde Bas van Werven van BNR Nieuwsradio me op en vroeg me of de tot dusver ontwikkelde Corona-apps in de appathon te gebruiken zijn, en wat ik de politici in de hoorzitting straks om 11:30 uur ga adviseren:
Nabespreking hoorzitting bij BNR Nieuwsradio
Na afloop van de hoorzitting was ik om 15:00 uur te gast bij Herbert Blankesteijn in de uitzending bij BNR Nieuwsradio om verslag te doen van de hoorzitting. Welke vragen stelde de Kamerleden? Wat is nu de nut en noodzaak van de app? Is het haalbaar?
Bekijk mijn openingsstatement op de hoorzitting en de antwoorden op de vragen van Dhr. Wassenberg (Partij voor de Dieren), Verhoeven (D66) en Jansen (PVV) terug:
Iedereen die wel eens online een ticket heeft gekocht voor een concert, kreeg een tijdje terug een mailtje van Ticketmaster: “Uw wachtwoord is gereset.” Wat kunnen we leren van hoe het bedrijf omgaat met die vermoedelijke hack?
De Onderzoeksraad Der Dingen bestaat uit Brenno de Winter en Mark Beekhuis. De opgeroepen getuigen in dit dossier waren:
Sijmen Ruwof, beveilligingsconsultent en ethisch hacker
Sergej Katus van Privacy Management Partners
Ticketmaster is opgeroepen, maar was niet beschikbaar
Chat-app Signal wordt steeds populairder en is het veiliger alternatief op WhatsApp. De Europese Commissie draagt medewerkers inmiddels op het WhatsApp-alternatief te gebruiken. Toch is de app nog lang niet mainstream. BNR Nieuwsradio nodigde Menno Weij (partner bij BDO en gespecialiseerd in privacyrecht) en mij uit om hierover te praten. Moet iedereen nu over op Signal?
Ticketmaster heeft alle wachtwoorden van klanten gereset, maar wil niet ingaan op wat er precies aan de hand is. Kassa nam daarom contact op met IT-deskundige Danny Mekić en mij en vroeg ons wat er aan de hand zou kunnen zijn:
Kassa vroeg Danny en mij wat je verder kan doen om je gegevens te beschermen tegen datalekken:
De universiteit van Maastricht kampt mogelijk nog de hele kerstvakantie met hinder van een grote cyberaanval, waardoor nagenoeg alle universiteitssystemen platliggen.
Veiligheid waarborgen door heel de Internet of Things (IoT) keten. Hoe doe je dat? IoT kenmerkt zich door een breed aanvalsoppervlak voor hackers. Is er een verschil in veiligheid tussen IoT wat in de zakelijke markt gebruikt wordt versus consumenten IoT?
Anderhalf jaar geleden deed ik samen met Tv-programma De Monitor onderzoek naar Nederlandse datingsites die vol staan met nepprofielen. Zojuist is bekend gemaakt dat het bedrijf achter deze oplichting door de ACM op de vingers is getikt. Zij moeten 37.000 slachtoffers in totaal 9 miljoen euro gaan terug betalen. Erg goed nieuws!!
Beau van Erven Dorens nodigde me vandaag uit in zijn nieuwe talkshow om te praten over hoe deze bizarre wereld van datingsites die vol met nepprofielen zitten eruit ziet:
Een biometrische database met foto’s van meer dan een miljoen vingerafdrukken lag op straat. BNR Nieuwsradio belde me vanmiddag op om te vragen wat hier de impact van is: