Radio 1 WNL: Kunnen oplichters aan de haal met niet-versnipperd papier uit de vuilnisbak?

Wat gebeurt er wanneer je belangrijke brieven en andere papieren in de vuilnisbak gooit, maar niet versnippert? Kunnen oplichters en hackers dan met bijvoorbeeld bankafschriften of andere documenten aan de haal gaan? In het Het Misdaadbureau van Omroep WNL beantwoord ik deze vraag van een luisteraar:

Het bijbehorende nieuwsartikel van het fragment:

“Kunnen oplichters aan de haal met niet-versnipperd papier uit de vuilnisbak?
Volgens onderzoeksjournalist van Omroep WNL Sandra van den Heuvel zijn dit soort papieren zeker waardevol voor criminelen. Daarom adviseert ze om al je papieren te versnipperen, het liefst zelfs zowel horizontaal, als verticaal. Ze stelt dat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat je gegevens in ieder geval niet meer leesbaar zijn.

Er zijn daadwerkelijk mensen die in vuilnisbakken rondsnuffelen op zoek naar dit soort brieven √©n er blijkt zelfs een naam voor te zijn: ‘dumpsterdiving’. ‘Dan ga je eigenlijk afvalzakken openmaken op zoek naar waardevolle informatie’, vertelt ethisch hacker Sijmen Ruwhof.

Voordoen als het slachtoffer
“Op die papieren staan vaak je huisadres, je namen, maar ook klantnummers van bedrijven waarbij je klant bent. Dan kan je je voordoen als het slachtoffer waarvan je de vuilniszak hebt opengemaakt en bijvoorbeeld namens die persoon een adreswijziging doorvoeren of een bestelling plaatsen”, vertelt Ruwhof.

De etisch hacker ziet bij de papiercontainer bij hem in de buurt soms bankafschriften liggen. Een crimineel kan zich met die afschriften voordoen als een bank en bijvoorbeeld zeggen “je spreekt met de ING-fraudehelpdesk”, waarschuwt Ruwhof. “Dan wordt er bijvoorbeeld geadviseerd om je geld naar een kluisrekening over te boeken, wat dan een bankrekening van de crimineel is.”

About Sijmen Ruwhof

Independent IT Security Researcher / Ethical Hacker
This entry was posted in banking, identity theft, physical security, privacy, privacy awareness, radio, radio 1. Bookmark the permalink.