Hart van Nederland: Oproep studenten om anti-spieksoftware te vermijden

Om in Corona-tijden toch nog tentamens te kunnen afnemen zetten onderwijsinstellingen steeds meer zogenoemde ‘proctor software’ in. Studentenorganisaties en politieke jongerenorganisaties hebben dinsdag een brandbrief gestuurd aan de besturen van de mbo’s, hbo’s en wo’s met de oproep om dit soort anti-spieksoftware zoveel mogelijk te vermijden en te zoeken naar alternatieven:

“Proctoring moet echt het laatste redmiddel zijn. Door de coronacrisis wordt nu veel op afstand lesgegeven en getentamineerd. Maar daarover leven veel zorgen bij studenten, vooral over de privacy.”

Kees Gillesse van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO)

Hart van Nederland kwam vandaag bij me langs en vroeg ik wat van deze situatie en software vond:

Update 10 augustus 2020
Het is raak en het eerste grootschalige datalek inzake proctorsoftware is een feit. Security.nl meldt:

“Protoctoringsoftware ProctorU, dat surveillancesoftware voor online tentamens levert, heeft een datalek bevestigt waarbij de gegevens van 444.000 gebruikers zijn buitgemaakt en gedeeld via internet. Het datalek kwam vorige week in het nieuws. Aanvallers wisten namen, e-mailadressen, adresgegevens, telefoonnummers en als bcrypt-hash opgeslagen wachtwoorden van zo’n 444.000 gebruikers te stelen.
[..]
De software van ProctorU kan studenten die online tentamens doen via de webcam en microfoon monitoren. Hiervoor moet er een browserextensie voor Google Chrome of Mozilla Firefox worden geïnstalleerd die toegang tot beide apparaten wil om de student in de gaten te houden. 
[..]
De oplossing van ProctorU wordt ook door verschillende Nederlandse organisaties gebruikt. Of er ook data van Nederlandse gebruikers is gecompromitteerd is onbekend. [..]”

About Sijmen Ruwhof

Independent IT Security Researcher / Ethical Hacker
This entry was posted in hart van nederland, interview, privacy, tv. Bookmark the permalink.