De Monitor: De verborgen wereld van Nederlandse nepdatingsites met nepprofielen en teams van chatoperators

Tv-programma De Monitor werd getipt door Deense collega’s dat Nederlandse bedrijven heel actief zijn in het opzetten van nepdatingsites. Deze sites bevatten bijna alleen maar nepprofielen. Berichten naar die profielen worden beantwoord door een team van chatoperators. Die chatoperators weten vaak niet eens op welke site ze aan het chatten zijn. Samen met De Monitor dook ik in deze bizarre wereld om de onderste steen boven te krijgen.

Vanavond besteedde De Monitor aandacht aan deze vorm van oplichting in hun Tv uitzending op NPO2. Onderstaand een preview:

De Monitor schrijft op hun website:

[..]
Ethisch hacker
Om meer inzicht te krijgen in de werkwijze van deze websites schakelen we ethisch hacker Sijmen Ruwhof in. Hij is een computerspecialist die op verzoek van grote bedrijven inbreekt in hun computersystemen. Om zo de beveiliging te checken en leks op te sporen. En hij wil ons in dit onderzoek helpen om de onderste steen boven te krijgen. De eerste keer dat hij hoorde over het fenomeen nepprofielen was toen hackers in 2015 de gegevens van 32 miljoen gebruikers van datingsite Ashley Madison, een populaire site voor vreemdgangers, publiceerden. Die site bleek ook met nepprofielen te werken. ‘Een schandaal. Maar ik had geen idee dat dit in Nederland ook voorkomt.’

Rookgordijn
We duiken in de wereld van datingsoftware, IP-adressen, KvK-nummers, Whois-informatie en brievenbusfirma’s. De mensen achter de foute datingsites hebben meer verstand van informatica en financieel recht dan van eenzame singles bij elkaar brengen, zo lijkt het.  Ruwhof spreekt van een rookgordijn. ‘Je ziet aan alles dat ze liever onder de radar opereren. Op de websites hebben ze hun bedrijfsnaam niet ingevuld. Er staan geen adresgegevens op. En de Whois-informatie, waarmee je in principe een eigenaar van een website kunt achterhalen, is ook afgeschermd.’

‘Veelkoppig monster’
Stukje bij beetje ontrafelt Ruwhof met ons de wereld achter de foute datingsites. ‘Het gaat om honderden tot duizenden websites. Veel websites worden op hetzelfde IP-adres gehost. En zijn dan vermoedelijk in handen van één eigenaar. Neem de website Vinderr.com. Daar bestaan er nog veertig tot vijftig van.’  We bekijken de sites en zien de gelijkenissen. Van het lettertype, de software en de algemene voorwaarden, tot de nepprofielen. ‘Het is een veelkoppig monster. In handen van een paar handige ondernemers.’ Denkt Ruwhof.
[..]

Meer informatie over nepprofielen op dating sites
Meer informatie over ons onderzoek naar nepprofielen op datingsites en de schimmige bedrijven erachter is te volgen in het dossier Online Oplichting van De Monitor:

  1. 26 februari 2018: ‘Ethisch hacker: ‘Daten is op deze manier een mijnenveld’
  2. 27 februari 2018: ‘Toezichthouder: ‘Duizenden foute datingsites met nepprofielen in Nederland’
  3. 27 februari 2018: ‘Uitzending De Monitor terug kijken van 27 februari 2018’ (25 min.)
  4. 18 maart 2018: ‘Russische vrouwen op Nederlandse datingsites met nepprofielen?’
  5. 13 april 2018: ‘Fraude-expert: Brein achter foute datingsites moeilijk op te sporen’
  6. 15 april 2018: ‘Softwareontwikkelaar van datingsites met nepprofielen verschanst zich in kantoor’

Andere sites:

  1. NPO.nl: Tv-uitzending: ‘Uitzending De Monitor terug kijken van 27 februari 2018’ (25 min.)
  2. NPOradio1.nl: Radio-uitzending: ‘Dubieuze datingsites’
  3. Vrouw.nl: ‘Sonja is een van de gezichten achter een nepprofiel: het is een tweestrijd’

Op 17 april 2018 werd de tweede uitzending van De Monitor over nepprofielen en de bedrijven hierachter uitgezonden.

About Sijmen Ruwhof

Independent IT Security Researcher / Ethical Hacker
This entry was posted in cyber crime, interview, media, online dating, scam, tv, website. Bookmark the permalink.