ICT-ers zijn heer en meester in gebruik van jargon

In mijn werk in de ICT (ja, daar heb je de eerste al …) kom ik een ongelofelijke hoeveelheid afkortingen tegen, meer dan in andere branches. Bij sommige projecten hou ik zelfs noodgedwongen referentielijsten bij waarin ik afkortingen en de betekenissen hiervan zet, teneinde de communicatiestroom te kunnen ontsleutelen. Deze lijst loopt in sommige projecten op tot over de 100 uniek gebruikte afkortingen.

De meest sprekende anecdote vind ik wel van dat een niet nader te noemen en zelfverklaarde beveiligingsexpert in begin 2000 volmondig verklaarde dat een MAC adres een netwerkadres is van een Mac (zo’n computer van Apple). Nou, dan heb je toch echt de plank volledig misgeslagen.

Redenen voor gebruik van afkortingen
Ik kan mij over het algemeen best ergeren als ik een afkorting niet begrijp en het antwoord niet via Google kan vinden. Ik vraag mij in een dergelijk geval dikwijls af waarom afkortingen überhaupt gebruikt worden. Is dat omdat de gebruikers hiervan:

 1. Te lui zijn om het begrip voluit te typen? Of positiever:
 2. Tijd willen besparen? Bij bepaalde personen heb ik tevens sterk het vermoeden dat deze:
 3. Interessant willen doen of intelligent lijken. Of misschien wat meer paranoider:
 4. De communicatie ontoegankelijk willen maken voor niet ingewijdenen?

Gevolgen van gebruik van afkortingen
Wat de reden ook moge zijn, vervelend zijn die afkortingen wel. De boodschap van een bericht komt namelijk niet goed over en daarmee is het doel van een bericht in eerste instantie niet gehaald. Afkortingen zorgen namelijk in bepaalde gevallen voor:

 1. Weinig toegevoegde waarde. Doordat:
 2. Onnodige complexiteit wordt geïntroduceerd. En:
 3. Uitloop van planningen doordat de betekenis ervan moet worden achterhaald. Maar ook:
 4. Het creëren van een geheimtaal. En dus:
 5. Het ontoegankelijk maken van kennis. En soms ook:
 6. Miscommunicatie, doordat afkortingen meerdere betekenissen kennen.

Wanneer afkortingen afwijzen
Begrijp me niet verkeerd, afkortingen kunnen best heel handig zijn, mits deze goed worden toegepast. Wat hanteer ik zelf voor redenen om een afkorting af te wijzen? In het geval dat de afkorting:

 1. Meerdere betekenissen kent.
 2. Ook al een gelijkwaardige – meer gebruikte – afkorting kent.
 3. Alleen door enkele mensen gebruikt wordt.
 4. Zelden gebruikt wordt.
 5. Qua lengte weinig tekens verschilt met de uitgeschreven versie van de afkorting.

Wanneer wel afkortingen gebruiken?
Als ik zelf een afkorting gebruik die niet door 95% van de mensen direct begrepen wordt, dan schrijf ik eerst de afkorting in de tekst volledig uit en dan direct daarna schrijf ik tussen haakjes wat de afkorting is. Vervolgens pas ik verderop in de tekst de afkorting toe.

Zelf hanteer ik ook de regel dat als ik minder dan drie keer een afkorting kan toepassen in een tekst, ik deze niet gebruik en de afkorting gewoon voluit schrijf.

Als je in een grote organisatie werkt, dan is het tevens zeker handig om op een centrale plek – bijvoorbeeld op het intranet – een lijst met afkortingen en de betekenissen hiervan bij te houden.

About Sijmen Ruwhof

Independent IT Security Researcher / Ethical Hacker
This entry was posted in ICT, jargon. Bookmark the permalink.

1 Response to ICT-ers zijn heer en meester in gebruik van jargon

 1. +1 says:

  Je hebt gelijk. Goede site. Knap hoe je de code van nu.nl omzet in iets begrijpelijks. De eerste code(s) begrijp ik niet, de latere gelukkig wel :)

  Naast dat heb ik wel bewondering voor je (of is u beter) journalistische taalvaardigheid.

  Groet,
  een 15-jarige :)

Comments are closed.